Kategorier
Platser

10. Strömsdal och Nils Parling

Strömsdal är en by, tidigare järnbruk, i Säfsnäs distrikt. Nils Parling föddes 1914 och växte upp i Strömsdal.

Strömsdal är en by, tidigare järnbruk, i Säfsnäs distrikt, Ludvika kommun, Dalarnas län. Den är belägen ca 25 km sydöst om Fredriksberg och ca 50 km väster om Ludvika. (Källa: Wikipedia)

Nils Parling
Nils Parling föddes 1914 och växte upp i Strömsdal.
På 1940-talet skrev Nils visor till Strömsdalsrevyerna och noveller som sändes till ortstidningarna. Han arbetade bland annat som skogsarbetare, och det var under konvalescensen efter en olycka i skogen 1948 som han fick möjlighet att skriva på heltid. ”Det var en stor olycka att jag blev författare”, skrev han själv.

Foto: Lasse Lindström

Debutromanen Motorsågen 1950 blev en stor succé. Den blev senare också filmatiserad, liksom novellen Finnbastun. Nils var mycket produktiv och gav ut ett 50-tal böcker i flera olika genrer. Hans dikter om Finnbäcks-Lars tonsattes och blev mycket populära. Finnmarksspelet i Bredsjö hade Nils som författare liksom en föreställning som spelades på Cassels i Grängesberg i mitten av 80-talet.
Under många år delade Nils själv i Strömsdal ut det Parlingpris som Nils Parlings Vänner instiftade. De senaste åren har priset delats ut i Hembygdsgården i Fredriksberg.
Nils Parling är den ende som fått Dan Andersson-priset två gånger, 1966 och 1976.
Nils Parling avled 2002. I Strömsdal finns en minnessten med en relief av Nils Parling.

YouTube player
Roger Broberg berättar om Nils Parling och spelar en av hans dikter.
Latitud: 60.0179 Longitud: 14.6213

Information:

Övrigt: Strömsdals hembygdsvänner